Apie filmą „Kurčiųjų vaikas” (CODA)

„Kurčiųjų vaikas” (CODA), režisuotas Sian Heder, pasakoja apie šeimos ir svajonių dermę, kurioje jauna mergina Ruby Rossi (akt. Emilia Jones) yra vienintelis girdintis žmogus savo kurčiųjų tėvų šeimoje. Filmą išgarsino jo jautrus ir emocinis vaizdavimas, taip pat stiprūs vaidmenys, kuriuos atlieka Marlee Matlin, Troy Kotsur ir Daniel Durant.

Filmas yra anglų kalbos perdirbinys 2014 m. prancūzų-belgų filmo „La Famille Bélier”. Šiame filme pažvelgiama į šeimos verslo iššūkius ir Ruby svajonę tapti dainininke, kas ją pastato į konfliktą su šeimos poreikiais.

Filmo siužetas

Ruby praleidžia savo dienas padedant šeimos žvejybos verslui ir būdama tarpininkė tarp savo tėvų ir girdinčio pasaulio. Ji atsiduria dviejų pasaulių – kurčiųjų ir girdinčiųjų – sankirtoje, kas kelia jai tiek etinių, tiek asmeninių dilemų. Vis dėlto, Ruby atranda aistrą dainavimui, o tai atveria naujas galimybes ir iššūkius.

Ruby turi apsispręsti tarp savo svajonės studijuoti Berklee Muzikos Kolegijoje ir pareigos šeimai. Šis sprendimas dar labiau sudėtingėja, kai šeimos verslas patiria finansinių sunkumų, o Ruby tampa nepakeičiama šeimos verslo dalyje.

Filmo įvertinimai ir pasiekimai

Filmas „Kurčiųjų vaikas” gavo įvairius apdovanojimus, įskaitant „Didžiąją žiuri prizą” Sundance filmų festivalyje ir buvo labai teigiamai įvertintas kritikų. Jis laimėjo net tris „Oskarus”, įskaitant geriausią filmą, geriausią pagalbinį aktorių (Troy Kotsur) ir geriausią adaptuotą scenarijų.

Filmo reikšmė

Filmas atkreipia dėmesį į kurčiųjų bendruomenės iššūkius ir jų patiriamas kasdienes situacijas, padeda geriau suprasti ir įvertinti šių žmonių gyvenimus. Taip pat pabrėžia, kaip svarbu yra išgirsti kiekvieną žmogų, nepaisant jo fizinių sugebėjimų.